Bahaya Hydroquinone di dalam kosmetik

Produk SF Beauty adalah selamat digunakan, ia mempunyai kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia.  Bebas dari Hydroquinone.   Apakah sebenarnya Hydroquinone ?

Hydroquinone ialah sejenis kompaun organik yang dihasilkan melalui beberapa proses kimia.  Antara kegunaanya ialah dalam memproses gambar (photographic developers).  Di dalam kosmetik pula, ia banyak digunakan di dalam krim pemutih.   Pada tahun 2006, US Food and Drug Administration telah menyekat semua penggunaan krim yg mengandungi Hydroquinone.   Ini kerana bahan ini mempunyai potensi sebagai karsinogen.   Ia boleh menyebabkan tumor, thyroid follicular cell hyperplasias, anisokaryosis, mononuclear cell leukemia, hepatocellular adenomas dan renal tubule cell adenomas.   Dalam erti kata lain, menyebabkan kanser.

Hydroquinone juga boleh menukarkan kulit menjadi warna biru-hitam (ochronosis).    Di samping itu, ia juga tidak sesuai utk kulit sensitif.

Oleh itu, pengguna hendaklah berhati-hati semasa membeli produk jagaan kulit.   Pastikan ia selamat.  Bertukarlah kepada Produk SF Beauty, yang berasaskan tumbuh-tumbuhan dan madu.   Sila lihat top page utk info produk.

Leave a Comment

*

*